Julblommor

Det är inte helt lätt att få  julblommorna att blomma precis när man önskar. Mitt önskemål är dessutom rätt så precist.

Min plan är att de första två amaryllisarna ska blomma till första advent. Det är nästa helg… Den tredje ska slå ut till andra advent. 

Så hur ska jag då lyckas med min plan?

Jo det gör jag genom att placera dem en bra bit ifrån våra element, så att de inte får för mycket värme och skjuter till höjden tack vare att jag i sådanafall måste vattna dem mer än önskat. För mycket vatten och värme så skjuter de i höjden. För lite vatten och kyla så händer i princip ingenting. 
Så nu måste jag alltså balansera mellan detta. Flytta växterna och vattna lagom. 

I dagsläget så ser det mörkt ut att lyckas få de första att blomma om nio dagar utan att knäckas på mitten pga höjden, men jag ska kämpa på.

Jag kom på det lite för sent, det vill säga att inhandla dem för att kunna skynda långsamt. 

Å andra sidan så gör det inget om de blir för rangliga för sitt eget bästa. För då klipper jag av dem, köper en fin grön kvist eller två och sätter dem i en hög vas. För nått som är bra med amaryllis är att de klarar sig nästan lika länge i en vas (snittade) som i en kruka.

En annan favorit julblomma är helt klart den vackra julrosen.

Om jag för nån vecka sen inte hade bestämt mig… så har jag det nu. Det blir vita julblommor i år!

Den här tänkte jag skulle blomma om 16 dagar.

Dessa om nio.

Den här skönheten knoppar sig överallt och håller sig fin i flera veckor och planteras sedan ut i trädgården på väl valt ställe. Då blommar den utomhus kommande år vilket är jättehäftigt. Mitt i vintern!

En kommentar Lägg till

  1. Märith simon skriver:

    Det lyckas du med. Fint med vitt. Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s