Årets pepparkaksbak är avklarat 

Det var inte så att det var planerat. Jag hade tänkt att vi skulle baka nästa lördag, men nu är jag rätt så glad att det är gjort. Nästa helg måste huset storstädas och söndagen ägnas åt att julpynta. 

Att baka pepparkakshus är ett heldagsprojekt och med tanke på att jag inte ens tänkt baka idag så hade jag heller inte handlat ELLER fixat en deg. 

Så efter det att dottern kläckt idén så slängde vi oss i bilen för att bege oss till affären för att handla ingredienser till pepparkaksdegen och godsaker att pynta med. 

Nu har jag lärt mig att degen ska vila minst tolv timmar, men vi chansade. Vi hade bestämt oss för att idag var en bra dag att baka.

Vi knådade ihop en enorm deg. Jag måste verkligen komma ihåg till nästa år att det räcker med en sats. Vi gjorde en och en halv och den höll aldrig på att ta slut eller rättare sagt; den tog inte slut.

Sen var det dags. Degen hade bara vilat en timme. 

Tur att jag fick hjälp med baket. För helt ärligt… Man blir rätt trött i armarna av allt knådande och kavlande och i huvudet av att springa mellan ugnen och köksbordet för att kavla ännu mer och skära ut ännu fler delar till husen.

Hur många plåtar som gräddades vet jag inte. Jag tappade räkningen ganska fort. Det jag däremot vet är att det i år igen blev fler hus än vad jag tänkt mig. Ett stort, fyra mellanstora och fem pyttesmå + ett tåg. 

Barnen fick inte hjälpa till att ”limma” husen. Smält socker är väldigt varmt och inte bra för barn att vara nära. Inte för stressade eller ofokuserade vuxna heller (min erfarenhet talar). Däremot så fick de hjälpa till igen när det var dags att garnera.

Så tio hus, ett tåg och en massa timmar senare så är jag helt slut. Nu väntar vi ett par dagar med att bygga tomtelandet. Det vill säga när energin är tillbaka.

En kommentar Lägg till

  1. Märith simon skriver:

    Men å vad fint det blev! Så duktiga ni är! Kramar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s